LEBLON CACHACA 40% 700ML

Kategoria:
producent
Bacardi

Cachaca Leblon – smak

Cachaca Leblon to rzemieślnicz brazylijski trunek, który posiada bogaty i złożony smak cytrusów, połączonych  ogórkiem, limonką i przyjemną nutą olejową, tak by na końcu odkryć długi, gładki, cytrusowy finisz. Cachaca Leblon często podawana jest w drinkach, m. in. Caipirinha – narodowym koktajlu Brazylii.

Jak powstaje Cachaca Leblon?

Cachaca Leblon jest produkowana we własnej, zintegrowanej pionowo destylarni w rejonie Minas Gerais w Brazylii, którego gleba charakteryzuje się wysoką żyznością. Destylarnia nazywa się Maison Leblon, a Gilles Merlet wraz z Carlosem Oliveirą pełną funkcję głównych gorzelników. Merlet podchodzi do destylacji Leblon Cachaça jak do dobrego wina. Specjalny zespół przycina trzcinę ręcznie z pomocą maczety. Świeżo ścięta trzcina cukrowa jest szybko transportowana do destylarni, gdzie całe łodygi są wyciskane do świeżego soku z trzciny cukrowej, zwanego caldo de cana. W przeciwieństwie do innych destylarni cachaçy, które zwiększają siłę tłoczenia, aby zmaksymalizować wydajność soku, Maison Leblon delikatnie naciska laskę, aby wydobyć z łodyg trzciny tylko najlepsze sensoryczne właściwości. Sok jest poddawany fermentacji przez 20 do 24 godzin przed przeniesieniem do miedzianych alembików do destylacji pojedynczej partii. Cachaca Leblon następnie leżakuje do 6 miesięcy w  beczkach po francuskiej brandy, dodając cachacy Leblon pazura, bez zmiany warstwy trzcinowej. Po leżakowaniu cachaça Leblon jest gotowa do połączenia. Główni gorzelnicy Gilles Merlet i Carlos Eduardo Oliveira łączą różne partie, aby stworzyć złożony unikalny smak pod względem cech sensorycznych, ostatecznie delikatnie destylując i zamykając cachacę leblon w szkle.Z racji procesu destylacji w miedzianych alembikach w mniejszych partiach jest Cachaca Leblon jest klasyfikowana jako rzemieślnicza.

 O Cachaca Leblon

Destylarnia Maison Leblon znajduje się w Patos de Minas, rolniczym miasteczku na zachodnich wyżynach Minas Gerais, sercu kraju trzciny cukrowej i jest w pełni zintegrowaną destylarnią rzemieślniczą, której wyłącznym właścicielem jest LEBLON®  Cachaça. Jest to destylarnia, która dba o środowisko naturalne promując jego ochronę. LEBLON®  Cachaça kładzie duży nacisk na minimalizację ilości odpadów czy zmniejszenie zapotrzebowania na energię. Na polach cukrowych wszelkie liście i odrzucone wierzchołki trzciny cukrowej są dostarczane lokalnym rolnikom na paszę da zwierząt gospodarskich. Bagaço, czyli trzcina cukrowa pojawiająca się po sprasowaniu, służy do podgrzewania wody przepływającej przez miedziane wężownice w alambikach w celu uzyskania pełnej samowystarczalnej destylacji. Z kolei Vinhaça, która jest pozostałością po destylacji, jest izolowana do odrębnego stawu na terenie gorzelni, gdzie może się naturalnie rozkładać. Vinhaca jest również dodawana jako naturalny nawóz na pole trzciny cukrowej wraz z nadmiarem bagaço, który nie został użyty do ogrzewania alembików.

 

143,00 

Ekspresowa wysyłka

Darmowa wysyłka od 500 zł

Masz 14 dni na zwrot

Ochrona transakcji poprzez SSL

Kategoria

 

Kraj pochodzenia:

Pojemność:

Moc:

Podziel się:

Set your categories menu in Theme Settings -> Header -> Menu -> Mobile menu (categories)
Create your first navigation menu here
Shopping cart
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
OK
Start typing to see posts you are looking for.
error: UWAGA: Zawartość strony jest chroniona.