ADD ANYTHING HERE OR JUST REMOVE IT…

Amerykańska Whisky

Amerykańska whisky to odpowiedniczka swoich równie znanych europejskich kuzynek, jak szkockie czy irlandzkie wersje, Czym natomiast różni się właśnie ten bursztynowy trunek rodem ze Stanów Zjednoczonych? Na wstępie warto dodać, że to właśnie z Wysp Brytyjskich alkohol ten przywędrował do USA. Wraz z biegiem lat ewoluowały receptury, metody produkcji czy sposób leżakowania, który sprawił, że stawała się coraz to bogatsza w smaki i aromaty. Po dziś dzień whisky amerykańska jest zachwalana przez koneserów, a jej wyjątkowy aromatyczny smak to jeden z liderów wśród prezentów kupowanych na różne okazje.

Whiskey amerykańska — jak smakuje i czy warto ją polecić?

Każdy alkohol ma swój niepowtarzalny smak, ze względu na proces produkcji oraz składniki charakterystyczne dla danego regionu. Amerykańska whisky wykazuje małe podobieństwo do gatunków ze Szkocji czy Irlandii. Wszystko ze względu na zupełnie inne surowce wykorzystywane do jej produkcji oraz zgoła odmienne warunki uprawy roślin. Cechuje ją mocny i intensywny, a przy tym słodki, waniliowy posmak. Ten aromat whisky amerykańska zawdzięcza kilkuletniemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Poznaj ten kultowy trunek i dumę oraz wizytówkę Stanów Zjednoczonych razem z nami!

Amerykańska whisky — rodzaje

Jeśli chcesz sięgnąć po butelkę amerykańskiej whisky, to warto wiedzieć, że istnieją jej różne odmiany, które znacząco różnią się od siebie. Dzieli się ona na:

  • Bourbon Whiskey — zawartość kukurydzy w zacierze musi wynosić co najmniej ponad połowę tj. 51%, przedstawicielem tej kategorii jest m.in. Jim Beam.
  • Tennessee Whiskey — podobnie jak bourbon produkowana z minimum 51% zacieru alkoholowego, różnica jest następująca: proces filtracji odbywa się z pomocą węgla drzewnego z klonu np. Jack Daniel’s.
  • Rye — w tym wariancie przynajmniej 51% składu stanowi zacier żytni. Ma mocniejszy i bardziej wyrazisty aromat niż bourbon np. Woodford Reserve Distiller’s Select.
  • Wheat Whiskey – 51% stanowi zacier pszeniczny, delikatniejsza wersja od bourbonu.
  • Corn Whiskey — rodzaj whisky, którego 80% zacieru stanowić musi kukurydza, charakteryzuje się najkrótszym czasem leżakowania.

Amerykańska whisky obfituje w mnogość rodzajów, spośród których z pewnością wybierzesz swojego faworyta.

Naszym klientom proponujemy wyjątkowo obszerną ofertę trunków z całego świata, która spełni oczekiwania i indywidualne gusta smakowe niejednego smakosza. Sklep z alkoholami online alkonet.pl to grono specjalistów, którzy zawsze chętnie służą pomocą i profesjonalnym doradztwem. W asortymencie dostępna jest nie tylko amerykańska whisky. Posiadamy również gatunki z innych stron świata w tym:

  • whisky japońska,
  • irlandzka whisky,
  • szkocka whisky.

Nie zastanawiaj się dłużej, spraw sobie chwilę przyjemności i relaksu przy szklance wybornej amerykańskiej whisky z lodem i ulubionymi dodatkami.

Twój koszyk

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest jedynie dla osób pełnoletnich.

Wstęp wzbroniony.

Jesteś za młody.

TAK NIE