BLOG
Spraw prezent z klasą — jaki alkohol będzie strzałem w dziesiątkę?
Zastanawiasz się, jaki alkohol na prezent będzie najbardziej odpowiedni? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem. Posiadamy ogromne doświadczenie w dziedzinie alkoholi z całego świata, zatem z pewnością będziemy w stanie polecić każdemu najlepsze rozwiązanie.
Dobry alkohol na prezent — co wybrać?
Konieczność podarowania prezentu dla osoby, na której chcemy zrobić dobre wrażenie, może być nie lada wyzwaniem. Nie znając danej osoby, trudno właściwie trafić w jej gust czy hobby i sprawić taki prezent, który będzie najbardziej praktyczny. Na szczęście istnieje przetestowane już wielokrotnie rozwiązanie, które zawsze sprawdza się doskonale! W takiej sytuacji warto bowiem podarować alkohol na prezent. Bez względu na styl, wiek czy też zainteresowania – butelka dobrego alkoholu na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.
Jakie alkohole na prezent będą jednak najbardziej odpowiednie? W przypadku mężczyzny doskonałym pomysłem będzie podarowanie mu butelki doskonałej whisky. Warto postarać się o to, by wybrany trunek nie był zbyt popularny. Prezent, który można dostać w praktycznie każdym sklepie wielkopowierzchniowym, nie będzie zbyt udany. Nie chodzi oczywiście o to, by zapłacić za taki alkohol majątek; warto jednak brać pod uwagę jego jakość, którą z pewnością doceni każdy wielbiciel szkockich czy irlandzkich trunków o brunatnej nazwie.
Najlepsze alkohole na prezent to także wyjątkowe wina. W tym przypadku może być jednak nieco trudniej z trafieniem w gust osoby obdarowywanej. Jeśli nie wiemy, który rodzaj wina jest tym ulubionym, warto zainwestować w klasyczne rozwiązanie, czyli czerwone wino wytrawne. Z powodzeniem nada się ono do obiadu czy wykwintnej kolacji, zatem prezent taki będzie naprawdę łatwy w spożytkowaniu!
Dobrym pomysłem na prezent jest także zakup koniaku. To niezwykle elegancki trunek, kojarzący się wyłącznie z wykwintnymi przyjęciami bądź rozmowami o interesach na najwyższym poziomie. Jeśli chcesz zrobić na kimś dobre wrażenie, to koniecznie wybierz koniak – nasi pracownicy chętnie doradzą Ci, który rodzaj tego alkoholu będzie najlepszym wyborem dla danej osoby.
Wyjątkowe alkohole z całego świata
Jeśli interesują Cię najlepsze alkohole, które z powodzeniem można wręczyć bliskiej, a nawet nieznajomej osobie, to koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Jako znany w całej Polsce sklep z alkoholami online, proponujemy swoim klientom wyłącznie najlepszej jakości trunki. Co właściwie można znaleźć w naszej ofercie? Zainteresowani kupią u nas między innymi:
Nasza oferta nieustannie się rozszerza; obecnie posiadamy w ofercie najlepsze alkohole z całego świata, które dodatkowo można nabyć w korzystnych cenach! Zapraszamy zatem do zakupów — nasze trunki z pewnością będą doskonałym prezentem dla każdego. Dokładamy również wszelkich starań, by poszczególne zamówienia były realizowane w błyskawiczny sposób; jeśli zależy Ci na czasie, to nasza usługa przeznaczona jest właśnie dla Ciebie.
Alkohole na prezent — co jeszcze?
Dobrym pomysłem na prezent jest też zakup butelki wina. Warto jednak przynajmniej częściowo znać wówczas preferencje osoby, która ma zostać obdarowana. Nasz sklep z alkoholami online posiada w swojej ofercie wyjątkowo szeroki wybór najwyższej jakości win. Warto przy okazji dodać, że wino online nie musi wcale kosztować dużo — jesteśmy w stanie zagwarantować klientom przystępne ceny, zachowując tym samym doskonałą jakość tego typu trunków.
Zainteresowani mogą znaleźć u nas wina wytrawne, słodkie i półsłodkie w trzech różnych kolorach — czerwonym, białym oraz różowym. Tak szeroki asortyment sprawia, że praktycznie każdy będzie w stanie znaleźć u nas taki trunek, który stanie się doskonałym prezentem.
Nieco mniej popularne napoje alkoholowe na prezent to wódki. Taki alkohol nie musi jednak być wcale znanym ze sklepowej półki trunkiem; nasz sklep internetowy z alkoholami proponuje bowiem wódki z różnych części świata, które odznaczają się nie tylko interesującym smakiem, ale również oryginalnym wyglądem. Taki upominek będzie dobrym rozwiązaniem nawet dla osób, które nie przepadają za wódką; butelka sama w sobie wygląda bowiem na tyle dobrze, że z powodzeniem może stanowić ciekawy dodatek aranżacyjny do wystroju kuchni czy jadalni.
Zakup alkoholu na prezent jest dość bezpieczny rozwiązaniem; zwłaszcza jeśli nie wiemy zbyt dużo o osobie, którą mamy obdarować. Upominek w postaci butelki dobrego alkoholu to także dobry sposób na to, by przypodobać się danej osobie. Jeśli zatem znalazłeś się w takiej sytuacji, to koniecznie zapoznaj się z naszą ofertą. Proponujemy wyłącznie najciekawsze pod względem smakowym oraz estetycznym produkty, które na pewno przypadną do gustu każdemu. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym naszym asortymentem.
Jakie wino do obiadu – podpowiadamy
Wybór odpowiedniego alkoholu do posiłku potrafi czasem sprawić trudności. To, jakie wino do obiadu wybierzesz, będzie miało duży wpływ na smak samego dania. Doświadczeni kelnerzy potrafią doradzić, jaki trunek wybrać, by idealnie harmonizował z zamówionym jedzeniem. Jak jednak dobrać najlepsze wino w domu, jeśli nie masz tak dużego doświadczenia? W naszym artykule przedstawimy Ci kilka porad.
Dlaczego wybór wina do obiadu jest tak ważny?
Do niedawna wiedza, jakie wino do czego podawać, była niemal wyznacznikiem bycia dobrym gospodarzem. Dziś zasady serwowania trunków są o wiele mniej restrykcyjne. Obecnie najważniejsze jest to, żeby wino smakowało, a nie żeby spełnić określone zasady savoir-vivre’u. Warto jednak znać kilka podstawowych zasad podawania napojów alkoholowych. Dlaczego? Dobrze dobrane wino podkreśli aromat dania. Jeśli jednak źle dobierzesz wino, może zdominować smak potrawy, a nawet zupełnie z nim nie harmonizować. Przeczytaj więc, jakie wina do jakich potraw sprawdzą się najlepiej.
Rodzaje wina
W różnych kręgach stosuje się różne podziały wina. Najbardziej podstawowe (i najbardziej oczywiste) jest oczywiście rozróżnienie, jeśli chodzi o barwę. W Polsce najpopularniejsze są wina czerwone, choć wina białe również mają wielu amatorów. Zalety obu rodzajów trunków łączą wina różowe.
Poza tym wyróżniamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Niemal każdy koneser ma swój ulubiony typ, chociaż nie oznacza to wcale, że miłośnik wina półsłodkiego nie może posmakować w winie wytrawnym. Wszystko zależy od rodzaju podania i potrawy, z którą skomponujemy trunek
W czasie ważniejszych uroczystości dużą popularnością cieszą się wina musujące, które często nazywane są szampanami. Choć oczywiście możemy je tak nazywać przy rodzinnym stole, warto wiedzieć, że nazwa szampan jest zarezerwowana wyłącznie dla win musujących z francuskiego regionu Szampania.
Na smak i aromat wina ma także wpływ kraj produkcji. W sklepach najczęściej można spotkać:
- wina australijskie,
- wina francuskie,
- wina gruzińskie,
- wina hiszpańskie,
- wina izraelskie,
- wina mołdawskie,
- wina niemieckie,
- wina z Nowej Zelandii,
- polskie wina,
- wina portugalskie,
- wina amerykańskie,
- wina włoskie.
Serwowanie wina do obiadu – podstawowe zasady
Zanim odpowiemy na pytanie, jakie wino do mięsa, a jakie do dań rybnych sprawdzi się najlepiej, porozmawiajmy najpierw o podstawowych zasadach. Przede wszystkim do dań obiadowych podaje się wino wytrawne lub półwytrawne, a do deserów – wina słodkie lub półsłodkie.
Należy także zwrócić uwagę na sposób przygotowania potrawy. Do cięższych dań warto więc podać nieco cięższy trunek. Jeśli do przygotowania obiadu użyłeś/aś wina, do obiadu podaj ten sam gatunek. Dzięki temu będą ze sobą dobrze harmonizować. Polecamy także patrzeć na region, z którego pochodzi dane wino. Do spaghetti bolognese najlepszym wyborem będzie więc wino włoskie, a do ratatouille – francuskie.
Jeśli w czasie jednego posiłku chcesz podać dwa rodzaje wina, serwuj czerwone przed białym i wytrawne przed słodkim.
Jakie wina do jakich potraw?
Zasada podawania trunków do obiadu jest – wbrew pozorom – bardzo prosta. Do białych mięs podaje się białe wino, a do czerwonych – czerwone. Dobrze jednak wiemy, że te dania nie są częstymi gośćmi w kuchni. Jakie więc zasady stosować do pozostałych potraw? Do najpopularniejszych na polskich stołach dań z kurczaka najczęściej podaje się białe wina wytrawne o delikatnym aromacie. Wyjątkiem są potrawy bardzo mocno przyprawione lub z ciężkim sosem – wtedy możesz postawić na wino czerwone.
Do ryb i owoców morza pasują wina białe i różowe. Ważne jednak, by miały nieco większą kwaśność. W przypadku dań z makaronem należy patrzeć na rodzaj sosu. Jeśli jest ciężki – najlepiej podać nieco cięższe wino.
Jak podawać wina do obiadu?
Wino do obiadu podajemy oczywiście w odpowiednich kieliszkach. Ważne jest, by miały odpowiednią temperaturę. Możesz więc włożyć butelkę do lodówki na dobę przed podaniem (ale nie więcej!). Godzinę przed obiadem warto odkorkować wino, by nabrało idealnego aromatu.
Ważne jest także odpowiednie przechowywanie trunku. Jeśli kupujesz kilka butelek wina na zapas, pamiętaj, by przechowywać je poziomo – tak by korek by zawsze zamoczony. Jeżeli jednak masz zamiar rozlać napój do kieliszków na kilka dni po przyniesieniu ze sklepu, oczywiście nie będzie to miało tak dużego znaczenia.
Podsumowanie
Jakie wino do obiadu sprawdzi się najlepiej? Polecamy serwować białe wino do jagnięciny, kurczaka, ryb oraz owoców morza. Czerwone wino sprawdzi się lepiej w przypadku wołowiny i dobrze przyprawionego kurczaka. Ważne jest, by trunek nie przyćmiewał potraw, lecz dobrze się z nim komponował. Do dań obiadowych najlepiej pasuje wino wytrawne, a do deserów – słodkie. W przypadku potraw kuchni regionalnej polecamy serwować wina z tego samego regionu. Znalezienie tak dużego wyboru trunków nie jest możliwe na stoisku alkoholowym w supermarkecie. Najlepiej więc kupować wino online. Będziesz mieć wtedy pewność, że znajdziesz taki trunek, jaki lubisz. Nasz sklep z alkoholami online ma w ofercie szeroki wybór napojów z całego świata. Mamy także wysokiej jakości wina bezalkoholowe.
Wina – Charakterystyka, Rodzaje, Proces tworzenia
Rodzaje win dzieli się według ich barwy, pochodzenia, zawartości alkoholu, a nawet sposobu konsumpcji. Podział win jest kwestią dość skomplikowaną i nawet jeżeli uważasz się za prawdziwego znawcę tego trunku, możesz mieć z nim problem. W tym artykule opiszemy nie tylko gatunki win, ale również przybliżymy proces produkcji wina, sposób podania i szkło, w którym w pełni rozwinie swój aromat.
Historia wina
Zanim przejdziemy do podziału win, w pierwszej kolejności przybliżymy historię tego trunku. Historia wina sięga starożytnego Rzymu. Sama jego nazwa pochodzi z łacińskiego vinum, które może wywodzić się od prawdopodobnie od vena, które oznacza sok z nieznanej rośliny o odurzających właściwościach. Uprawa winorośli na świecie obejmowała zachodniej części basenu Morza Śródziemnego, a wraz z kolejnymi podbojami Starożytnych Greków i Rzymian — winorośle wędrowały po kolejnych zakątkach świata. W ten sposób zawitały do Niemiec, Francji, czy Hiszpanii. Z kolei pojawienie się winorośli winnych do Grecji prawdopodobnie odbyło się za pośrednictwem fenickich handlarzy. Zapiski dotyczące wina można znaleźć nawet w Starym Testamencie (Noe zakładał winnice w górzystym terenie Ararat).
Pomijając jednak aspekty geograficzne, ciekawostką jest to, że czerwone wino od zawsze było utożsamiane ze sferą mistyczną. Stąd zresztą do dziś wykorzystywane jest w obrzędach religijnych. Spożywanie wina ma również ogromne znaczenie kulturowe. Jego smak i kolor zachwalali starożytni poeci, a obecnie — dobrej jakości wino jest jednym z ważniejszych towarów eksportowych wielu krajów.
Obecnie wino, mimo że jest nadal uznawane za alkohol szlachetny, nie kojarzy się już tak bardzo z zamożnością, jak dawniej. Współcześni producenci wina mogą poszczycić się bardzo szeroką ofertą trunków na każdą kieszeń. To dlatego, będąc w sklepie z winami, możesz wybierać wina typowo stołowe, jak i te przeznaczone dla wytrawnych smakoszy.
Ogólne rodzaje wina — wytrawne, półwytrawne, słodkie itp.
Rodzaje win dzieli się według zawartości cukru. Wina wytrawne mają go najmniej (do 1,5%), półwytrawne od 2 do 4% cukru, półsłodkie i słodkie zawierać mogą od 8 do 16% cukru.
- Wina wytrawne i półwytrawne nazywane są również stołowymi. Spożywa się je do obiadu, kolacji i innych potraw.
- Wina bardzo słodkie, gęste i mocne to tzw. wina likierowe, które dobrze smakują do podawanych deserów.
- Natomiast lżejsze wina deserowe (słodkie i półsłodkie) podaje się po daniu głównym — do deseru, lodów itp.
Rodzaje szczepów wina
Rodzaje win można skategoryzować również według typu szczepu winorośli, które determinują różnicę w smaku. Oczywiście poza odmianą szczepu na docelowy smak wina wpływa także wiele innych czynników: oryginalna receptura winnicy (zwykle ściśle strzeżona i znana tylko nielicznym), czas leżakowania wina i miejsce pochodzenia. Niemniej do jednych z ważniejszych elementów świadczących o smaku wina jest szczep, z którego pochodzi.
Cała światowa produkcja wina opiera się na około 50 szczepach, na które składa się 250 odmian wina. Niektóre źródła podają, że wszystkie szczepy mają wspólnych przodków, którymi były dziko rosnące winogrona porastające niektóre tereny Europy. Wraz z kolejnymi dekadami uprawy, ludzie starali się modyfikować rośliny, co miało wpływ na rozwój coraz to nowych odmian. Zabawa genetyką winorośli była ukierunkowana na zapewnienie im sprzyjających warunków do wzrostu w danej szerokości geograficznej. Susza i ostre słońce, ale też mrozy i silne wiatry — ówcześni rolnicy zajmujący się uprawą winorośli dokładali starań, aby rośliny wykształciły odporność na określone warunki klimatyczne. Z sukcesami! To właśnie dlatego obecnie możesz cieszyć się unikalnym i charakterystycznym smakiem wina z wybranego szczepu.
Rodzaje szczepów win czerwonych
Podczas podjęcia decyzji o wyborze czerwonego wina możesz mieć nie lada zagwozdkę. Procesu zakupowego mogą nie ułatwiać różne rodzaje szczepów wina czerwonego takich jak np. Tempranillo, Mourvedre, Barbera, Tinta Barroca, Grenache, Carignan, Zinfandel, Nebbiolo, Nero d’Avola, Sangiovese, Malbec, czy Corvina. Szerzej opiszemy najpopularniejsze z nich:
- Cabernet Sauvignon – to stosunkowo młoda odmiana winogron, która została wyselekcjonowana w XVIII wieku. Wino ze szczepu Cabernet sauvignon wyróżnia się charakterystycznym lekko kwaskowym, porzeczkowym zapachem z lekkimi aromatami śliwki i czekolady.
- Pinot Noir – to szczep winny pochodzący z Francji, a dokładniej z regionu Burgundii. Ciekawostka jest to, że Pinot Noir wykorzystywano do obrzędów liturgicznych w klasztorach cystersów.
- Merlot – to szczep winorośli wywodzący się z francuskiej miejscowości Bordeaux. Wino ze szczepu Merlot jest bardzo aromatyczne i owocowe. W jego aromacie wyczuwalne są nuty tytoniu, kawy i słodko-gorzkiej lukrecji.
- Gamay – to popularny szczep winogron o bardzo kwiatowym aromacie. Gamay to szczep uprawiany głównie na terenach Burgundii i Beaujolais we Francji. Jego lekki malinowo-truskawkowy smak sprawia, że wina ze szczepu Gamay doskonale pasuje do lekkich dań mięsnych i wędlin.
- Shiraz – winogrona czerwone ze szczepu Shiraz są obecnie uprawiane przede wszystkim na terenach Australii. Wino z winogron Shiraz wyróżnia charakterystyczny, pieprzny posmak. Wina z Shiraz będzie cięższe i ostrzejsze w smaku.
Rodzaje wina białego — popularne szczepy
Białe winogrona najczęściej uprawiane są we Francji, w rejonach Szampanii i Burgundii. Najlepiej smakują schłodzone. Ciekawostką jest to, że szczepów białych jest o wiele mniej niż odmian czerwonych. To między innymi: Pinot blanc, Furmintu, Semillon, Palomino, Gewürztraminer, czy np. Trebbiano. Poza wymienionymi, do najczęściej spotykanych białych szczepów zalicza się na przykład:
- Chardonnay – białe winogrona, które są często bazą do produkcji szampana. To winogrono, z którego tworzy się wina wyraziste i dość ciężkie, ale też lekkie, o lekko brzoskwiniowym posmaku. Wpływ na docelowy smak wina ma między innymi długość leżakowania.
- Sauvignon Blanc – wina z białych odmian winogron Sauvignon Blanc są bardzo orzeźwiające, świeże i aromatyczne. Doskonale współgrają z przystawkami, ale pasują również do dań głównych z ryb, warzyw i białych mięs.
- Riesling – wino z winogron ze szczepu Riesling jest często podawane jako przystawka przed daniem, czyli tzw. aperitif. To szczep szczególnie popularny w Niemczech, USA i Nowej Zelandii.
- Muscat – to bardzo popularny szczep białych winogron, z którego tworzy się często spotykane, słodkie wina. Muscat to szczep idealnie pasujący do win deserowych.
Jak wygląda proces produkcji wina?
Tak naprawdę każda winiarnia ma swój unikalny rytuał produkcji wina. Można jednak uogólnić i przybliżyć ogólny proces technologiczny produkcji wina: białego, czerwonego i różowego.
- W procesie produkcji wina białego fermentuje się moszcz winogron białych oddzielony wcześniej od miazgi.
- W przebiegu produkcji wina czerwonego fermentacji poddaje się samą miazgę winogron.
- Produkcję wina różowego można nazwać hybrydą obu rozwiązań. Przebiegowi fermentacji najpierw poddaje się miazgę, a następnie oddziela się od niej lekko zabarwiony moszcz i poddaje dalszym procesom fermentacji.
Proces produkcji win składa się z następujących etapów: selekcjonowanie owoców winogron, usuwanie szypułek i gniecenie owoców (tworzenie tzw. miazgi), tłoczenie, klarowanie, fermentacja, dekantacja (klarowanie osadu), fermentacja FJM (jabłkowo-mlekowa), kolejna dekantacja, dojrzewanie (od kilku miesięcy do kilku lat), kupażowanie (mieszanie różnych roczników i gatunków win celem poprawy smaku) i… rozlewanie do butelek.
Rodzaje szkła do wina — w czym podać wino?
W domu, przy obiedzie lub kolacji, można nalać wino do dowolnego kieliszka. Jednak prawdziwi smakosze z pewnością potwierdzą, że to, w czym podaje się wino, ma bardzo duży wpływ nie tylko na jego prezencję, ale również docelowy smak.
- Wino czerwone podaje się zwykle w kieliszkach z dużą czaszką, które lekko zwęża się ku górze. Kieliszki do wina czerwonego powinny być wykonane z cienkiego szkła.
- Kieliszki do wina białego wyróżnia nieco mniejsza czaszka i górna część przypominająca rozkwitającego tulipana. Dzięki szerszej, górnej części kieliszka, białe wino w pełni odkrywa swój aromat.
- Kieliszki do wina musującego są wysokie i wąskie.
- Rekomendowane kieliszki do wina różowego będą wyróżniały się niewielką czaszką, smukłym kształtem i niewielką pojemnością.
Jak widać, proces produkcji win, jak i same rodzaje wina są raczej skomplikowane. To właśnie dlatego bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się kursy u doświadczonych sommelier, którzy specjalizują się w doradztwie w zakresie dopasowania wina do określonego dania, czy umiejętności rozpoznawania ich walorów sensorycznych (smak, kolor i zapach). Jeżeli chcesz wejść do świata win, przygotuj się na długą podróż po historii, smaku i aromacie. Wraz z czasem nauczysz się rozpoznawać dobre i złe wina, a także jeszcze łatwiej będzie Ci dopasować je do podawanego dania.
Bourbon a whisky – Czym się różnią?
Miłośnicy mocnych trunków od razu wyczują różnicę między whisky typu bourbon a whisky szkocką. Oba te gatunki mają swoich fanów na całym świecie. Czym się różnią? Przede wszystkim ich receptura jest zupełnie inna, a do ich wytwarzania wykorzystuje się inne składniki. Jeśli chcesz zamówić whisky online, zapewne zastanawiasz się, jaki gatunek warto wybrać. Wszystko zależy oczywiście od Twoich upodobań i okazji. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, czym się różni burbon od whisky.
Whisky szkocka
Jeśli jesteś fanem mocniejszych alkoholi, zapewne znasz już smak klasycznej szkockiej whisky. W Polsce (i w całej Europie) jest bardzo często wybierana przez koneserów. Jest również łatwo dostępna. Trudno wyobrazić sobie szanujący się sklep z alkoholami online, który nie miałby w swojej ofercie klasycznej blended whisky scotch.
Szkocka whisky – jak sama nazwa wskazuje – jest wytwarzana w Szkocji według starej receptury niezmiennej od 1909 roku (trunek produkowany poza tym regionem nie może nosić nazwy szkockiej whisky). Składnikami single malt jest źródlana woda (koniecznie czerpana w Szkocji) oraz słód jęczmienny. Single grain może zawierać dodatek innych zbóż. Przed rozpoczęciem produkcji jęczmień jest wędzony dymem torfowym.
Trunek leżakuje przynajmniej przez trzy lata w beczce, w której wcześniej był przechowywany inny trunek (sherry, bourbon lub porto). Whisky szkocka jest destylowana dwa razy.
Whisky/whiskey bourbon
Bourbon (burbon) to whisky amerykańska, która jest produkowana w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky. Jego głównym składnikiem jest kukurydza (w Stanach Zjednoczonych uprawa tego zboża jest o wiele łatwiejsza niż uprawa pszenicy). Poza tym w mniejszych ilościach wykorzystuje się też pszenicę, jęczmień i żyto. Przed umieszczeniem w beczkach napój jest filtrowany przez węgiel drzewny. Trunek leżakuje przez minimum dwa lata w nowych dębowych beczkach wypalanych od środka, w których nie był przechowywany wcześniej żaden inny alkohol. Bourbon jest destylowany tylko raz.
Whisky vs bourbon – co warto wybrać?
Wśród Europejczyków największą popularnością cieszy się szkocka whisky, a wśród Amerykanów – oczywiście amerykańska. Fanów jednego i drugiego gatunku spotkasz jednak na całym świecie. Który trunek warto wybrać? Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z mocnymi alkoholami, zdecydowanie polecamy klasykę – whisky szkocką. Większość koneserów docenia jej wyrazisty smak. Jeśli jednak okaże się zbyt mocna, możesz spokojnie dodać do niej wodę lub sok pomarańczowy.
Kiedy już poznasz smak klasycznej szkockiej whisky, możesz zacząć eksperymentować. Wielu koneserów docenia właśnie dębowy aromat amerykańskiej whisky (lub whiskey – w przeciwieństwie do gatunków z wysp brytyjskich pisownia jest tu dowolna). Twój wybór nie ogranicza się jednak wyłącznie do trunków szkockich i amerykańskich. Dzięki temu popularnemu trunkowi możesz wybrać się w kulinarną podróż po całym świecie.
Kolejnym bardzo popularnym gatunkiem jest irlandzka whiskey. Jest trzykrotnie destylowana i zdecydowanie delikatniejsza w smaku. Z tego powodu często wybierają ją osoby, dla których szkocka whisky jest zbyt mocna.
Nieco bardziej egzotycznym wyborem jest whisky japońska, która przypomina trochę w smaku amerykańską whisky, choć jest od niej delikatniejsza i nieco słodsza. Ten gatunek ma również wielu wiernych fanów na całym świecie. Niestety w Polsce jest wciąż o wiele mniej popularna niż whisky szkocka lub bourbon, więc kupisz ją wyłącznie w dobrych sklepach z alkoholami.
Bourbon a whisky – podsumowanie
Czym się różni burbon od whisky szkockiej? Oba gatunki są wytwarzane w różnych częściach świata z różnych składników. Twórcy trzymają się zupełnie innych receptur opartych na wieloletnej tradycji. Ich smak również bardzo się różni. Łączy je jednak jedno – są to wyjątkowo eleganckie trunki, które nadają się do uświetnienia ważnych okazji. Z pewnością będą też trafionym prezentem zarówno dla mężczyzny, jak i kobiety.
Poniżej przedstawiliśmy różnice między tymi dwoma typami whisky:
szkocka whisky | bourbon |
|
|
Jaki gatunek warto wybrać? Zależy to oczywiście od Twoich preferencji, jednak początkującym zdecydowanie polecamy szkocką whisky. Oczywiście zaawansowani koneserzy również docenią mocny dębowy smak bourbona. Nie musisz się jednak ograniczać wyłącznie do trunków ze Szkocji i Stanów Zjednoczonych. Zdecydowanie warto wypróbować także whiskey irlandzką i whisky japońską. W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór napojów wysokoprocentowych z całego świata – również tych rzadko spotykanych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą whisky i innych trunków.
Z czym pić whisky? – Podpowiadamy!
Rozpoczynasz swoją przygodę z degustowaniem wybitnego, bursztynowego trunku i zastanawiasz się, z czym pić whisky? A może organizujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich gości niecodziennym połączeniem? Na pierwszą myśl do głowy z pewnością przychodzi Ci najłatwiejszy wybór, jakim jest cola lub soki owocowe. Koneserzy uważają, że delektowanie się tym alkoholem powinno odbywać się tylko i wyłącznie w opcji „na czysto”, a użycie jakichkolwiek dodatków to wręcz swego rodzaju zniewaga. Czy rzeczywiście należy ze stuprocentową pewnością wierzyć w te twierdzenia? Jedno jest pewne: alternatyw podawania whisky jest naprawdę wiele i właśnie dziś poznasz ciekawe rozwiązania, z czym ją pić i nieszablonowe połączenia smakowe. Szukasz oryginalnych i zaskakujących pomysłów na to, z czym pić Twoje ulubione whisky? Poznaj niezwykłe smaki i na nowo odkrywaj walory tego popularnego trunku.
Z czym najlepiej pić whisky?
Whiskey to Twój ulubiony trunek, a Ty zastanawiasz się, z czym ją pić? Nie ma nic gorszego niż nuda, więc warto wprowadzić powiew świeżości do swoich przyzwyczajeń. A zatem z czym najlepiej smakuje i z czym warto podawać whisky oprócz coli? Jest to pytanie, na które nie ma jednoznacznej, właściwej odpowiedzi, a najlepszym krótkim komentarzem będzie: to zależy. A zależy przede wszystkim od indywidualnych gustów i preferencji smakowych. Z czym zatem pić whisky i jaka najlepiej smakuje? Poniżej znajduje się kilka najpopularniejszych opcji, które chętnie wybierane są podczas serwowania tego złocistego trunku:
- z wodą — zgodnie z przykazaniem smakoszy whisky absolutnie nie należy wybierać wody gazowanej, tylko i wyłącznie wysokiej jakości wodę zawierającą mnóstwo minerałów.
- z lodem — wybór preferowany przez koneserów, którzy uwielbiają raczyć się zazwyczaj wiekowym bursztynowym trunkiem z wyższej półki, a mieszanie go z czymkolwiek jest niedopuszczalne. Jeśli chcesz delektować się whisky z lodem, warto postawić na większe kostki lodu, które nie roztopią się w zbyt szybkim tempie i nie spowodują utraty walorów smakowych whisky.
- z sokiem — nie tylko sok pomarańczowy czy jabłkowy królują wśród dodatków do whisky, ale także mniej popularne opcje jak nektary z owoców egzotycznych tj. ananasowy czy innych cytrusów takich jak grejpfrut, czy limonka.
- z napojami musującymi — jest to najlepsza odpowiedź na stwierdzenie, że whisky można pić nie tylko z colą, ale znakomicie smakuje ona także z dodatkiem Sprite, Fanty, a także z tonikiem.
- z syropem — niech nie zdziwi Cię połączenie z ziołowym Jagermeisterem, syropem klonowym czy włoskim Amaretto.
Tak jak widzisz, możliwości jest wiele, a połączenia whisky z innymi napojami oprócz coli czy niezwykłymi dodatkami są powszechnie obecnie. Najważniejsza zasada, o której należy pamiętać, to fakt, by nie mieszać ze sobą zbyt wiele. Możesz wówczas osiągnąć efekt przeciwny do zamierzonego. Wiesz już, z czym najlepiej smakuje i jak pić whisky, jednak szukasz sposobów jak podawać ten trunek w formie drinków? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji, które sprawią, że odkryjesz ten alkohol na nowo.
Z czym i jak podawać whisky? Najpopularniejsze drinki
Szukasz niecodziennych propozycji na to, z czym pić whisky? Chcesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować im coś, czego jeszcze nie próbowali? Bez wątpienia propozycji jest mnóstwo, a każdy przecież ma inne gusta. Zobacz listę czterech najbardziej znanych i lubianych drinków, które podpowiedzą Ci, z czym najlepiej smakuje i jak pić whisky.
Whisky Sour
Drink owiany największą sławą. Po wstrząśnięciu na górze powstaje charakterystyczna pianka. Bardzo orzeźwiająca i odświeżająca propozycja gdzie bazą może być np. bourbon.
Składniki:
- 40-50 ml whisky amerykańskiej,
- 30-40 ml soku z cytryny,
- 20 ml syropu z cukru trzcinowego.
Zdarza się, że poza powyższymi składnikami niektórzy, przygotowując ten drink, dodają do niego także białko kurzego jaja.
Whisky z colą
Klasyczna odpowiedź na pytanie, z czym pić whisky. Najłatwiejsza do wykonania propozycja drinka z bursztynowym trunkiem. Do jego przygotowania możesz skorzystać z każdego rodzaju whisky np. irlandzkiej lub szkockiej. Niektórzy mawiają, że na takie połączenie zwyczajnie szkoda whisky klasy premium.
Przepis:
- 100 ml whisky,
- 200 ml coli,
- 4-5 kostek lodu,
- kilka kropli soku z cytryny lub limonki.
Przed przygotowaniem wystarczy schłodzić zarówno alkohol, jak i napój gazowany, by rozkoszować się smakiem drinka.
Whisky Old Fashioned
Klasyk wśród drinków z whisky amerykańską, czyli bourbonem lub odmianą żytnią. W spolszczeniu nazywany staromodnym i w rzeczywistości czytając jego skład, można odnieść wrażenie, że pochodzi z poprzedniej epoki. Podstawą i najważniejszym składnikiem poza whisky jest słynna angostura, czyli gorzki, niezwykle aromatyczny likier.
Składniki:
- 50-60 ml bourbonu,
- 5-10 ml syropu cukrowego,
- 2-5 kropli angostury.
The Godfather
Znany w naszym kraju jako Ojciec Chrzestny, a swą nazwę zawdzięcza niezwykle popularnemu filmowi z lat 70 XX w. Był ulubionym drinkiem aktora Marlona Brando, który odgrywał tytułową rolę w tej kultowej produkcji. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jego niebanalne połączenie zachwyca podniebienia smakoszy, którzy zdecydują się go spróbować. Czasami spotykany jest również z dodatkiem soku jabłkowego.
Skład:
- 40-50 ml whisky,
- 30-35 ml włoskiego likieru migdałowego Amaretto.
Nasz sklep z alkoholami online alkonet.pl oferuje klientom whisky najwyższej jakości od znanych i cenionych na całym świecie producentów. Oferta, którą proponujemy, jest bardzo szeroka, a wśród niej znajdziesz nie tylko popularne blendy, ale również 12, 18 czy nawet 30-letnie whisky. Nasz asortyment to przede wszystkim trunki wywodzące się z różnych państw tj.:
- whisky japońska,
- amerykańska whisky,
- irlandzka whisky,
- blended whisky scotch.
Zapewnij sobie niesamowitą przyjemność i sięgnij po ulubioną butelkę rewelacyjnego alkoholu, który masz szansę nabyć u nas w bardzo przystępnej cenie. Postaw na to, co niebanalne i wybierz jakościową whisky, którą możesz pić tak, jak chcesz.
Whisky na urodziny – jakie wybrać ?
Whisky na urodziny to jeden z najbardziej uniwersalnych, a zarazem najlepszych prezentów, jakie możesz sprawić swojemu dziadkowi, tacie czy bratu. Będzie to idealny wybór nie tylko dla smakoszy i koneserów tego bursztynowego trunku, ale także dla laików, którzy czynią pierwsze kroki w degustacji. Zastanawiając się nad kupnem, rozmyślasz, jakie masz możliwości i czy wybrana przez Ciebie marka cechować będzie się wystarczającą jakością? Dziś możesz wybierać spośród najbardziej popularnych producentów i budżetowych opcji, po butelki, które zawierają odznaczający się wyjątkową głębią smaku alkohol. Jednak nie zawsze większe oznacza lepsze, a w przypadku whisky to powiedzenie ma akurat ogromne znaczenie. Jeśli zatem jeszcze zastanawiasz się, czy whisky na prezent urodzinowy sprawi radość jubilatowi to pamiętaj podstawową zasadę. Nie wypada iść na uroczystość z przysłowiowymi pustymi rękami.
Whisky na urodziny – czym się kierować przy wyborze?
Jeśli na prezent urodzinowy chcesz podarować whisky, to wiedz, że wybór nie jest wcale taki prosty, jaki wydawał się początkowo. Na co zatem zwrócić szczególną uwagę szukając konkretnych butelek tego trunku? Sprawa wydaje się z pozoru stosunkowo prosta, mianowicie możesz wybrać najtańszą butelkę blended whisky. A może jednak należy poświęcić trochę więcej czasu, zapoznać się z ofertą i spojrzeć na inne kryteria niż tylko cena? Jednym z najważniejszych wyznaczników jakości whisky jest wiek, chociaż nie zawsze sprawdza się tutaj zasada im starsza, tym lepsza. Jeśli alkohol leżakuje któryś raz z kolei w tej samej beczce, to z pewnością nie nabierze ona oczekiwanych wartości ze względu na spadek jakości drewna. Ważna jest również renoma danej marki i oczywiście smak, a ten z kolei jest kwestią gustu. W przypadku whisky wyróżnia się ciężkie aromaty dymne, ale również np. cytrusowe czy karmelowe.
Whisky na prezent urodzinowy – jaki kraj pochodzenia będzie najlepszy?
Trzy kraje wyjątkowo słyną z produkcji whisky. Z pewnością nie obce są Ci takie gatunki, jak:
- szkocka,
- irlandzka,
- amerykańska.
Dotyczy to rzecz jasna kraju, w którym trunek leżakuje i dojrzewa w dębowych beczkach przez odpowiednią liczbę lat. Po osiągnięciu wymaganego wieku zostaje rozlewany do butelek i sprzedawany w miliardach litrów na całym świecie. Jakie są więc różnice między konkretnymi rodzajami tego złotego płynu? Destylarnie znajdują się głównie w:
- Szkocji – produkuje się ją wyłącznie na terenie tego małego wyspiarskiego państwa ze słodu jęczmiennego. Dokładna nazwa to whisky, poddawana procesowi dwukrotnej destylacji, a minimalny okres, w którym leżakuje w dębowej beczce to 3 lata. Głównie wyczuwalne są wyraziste aromaty dymne.
- Irlandii – wytwarzana wyłącznie na Zielonej Wyspie także ze słodu jęczmiennego, tutaj zwie się ją whiskey. Również dojrzewa przez co najmniej 36 miesięcy, natomiast destylowana jest trzy razy, posiada zdecydowanie delikatniejszy smak niż jej sąsiadka i odznacza się słodyczą.
- USA – zwana bourbonem, różnica jest dość wyraźna, ponieważ do wyrabiania whisky używa się innego zboża, a mianowicie kukurydzy. Musi ona stanowić ponad połowę zacieru, a by została określona mianem whisky musi pozostawać w spoczynku przez okres 2 lat. W porównaniu do swoich europejskich sióstr destyluje się ją zaledwie jeden raz, filtruje się przez węgiel drzewny, przez co nabiera wyjątkowego zapachu i smaku/
Jeśli powyższa charakterystyka okazała się choć trochę pomocna, a Ty dodatkowo znasz gusta osoby obchodzącej urodziny to nie powinieneś mieć dużego problemu z wyborem whisky na prezent urodzinowy.
Whisky urodzinowe – najpopularniejsze rodzaje składników
Tak jak zostało wspomniane już wcześniej, whisky produkowana jest m.in. ze słodu jęczmiennego i kukurydzy, ale nie tylko z tych dwóch rodzajów zboża. Dzieląc ten złocisty trunek ze względu na składniki niezbędne do jego stworzenia, wyróżniamy następujące odmiany:
- single malt – by whisky została określona tą nazwą, musi spełnić dwa warunki, tj. być wytwarzana tylko ze słodu jęczmiennego i wyłącznie w jednej destylarni,
- single grain – produkowana w jednej gorzelni, ale z mieszanki zbóż,
- single cask – to nic innego jak whisky pochodząca wyłącznie z jednej beczki – nabywając taki wariant alkoholu możesz poczuć się wyjątkowo. Na etykiecie znajdziesz informacje na temat beczki, z której pochodzi whisky, dlatego jest to ciekawa opcja na prezent urodzinowy,
- blended whisky – najbardziej znana i najtańsza wersja z półek sklepowych, która jest kompozycją nawet kilkudziesięciu rodzajów single malt i single grain,
- blended malt whisky – znana także jako pure malt, połączenie wielu destylatów single malt z innych destylarni,
- blended grain whisky – mieszanka kilkunastu whisky single grain z różnych zakładów produkcyjnych.
Szczególnie warto znać te różnice, wybierając whisky urodzinowe, ponieważ szersza wiedza na ich temat pozwala dobrać wyjątkowy trunek. Taki dedykowany upominek sprawi, że jubilat będzie pod ogromnym wrażeniem.
Jaka będzie najlepsza whisky na prezent urodzinowy?
Z ogromną troską przygotowaliśmy i stworzyliśmy krótki ranking. Znajdziesz w nim kilka wybranych pozycji, które szczególnie zaskarbiły sobie serca degustatorów na całym świecie. Zestawienie zawiera zarówno najpopularniejsze, budżetowe opcje, wyróżniające się znakomitą ceną, jak i te, które są znane z najwyższej jakości. Sprawdź więc poniższe TOP 5 wybieranych whisky na urodziny:
- Johnnie Walker Red Label – szkocka blended whisky, określana mianem najpopularniejszej whisky świata, wręcz ikoniczna butelka z czerwoną etykietą,
- Jameson Irish – najpopularniejsza irlandzka whiskey na świecie,
- Chivas Regal 12YO – pierwsza w zestawieniu 12-letnia whisky, szkocka typu blended,
- Glenlivet 12YO – najbardziej znany szkocki single malt na świecie,
- Aberlour 14YO – szkocki single malt, wyróżniający się znakomitym owocowym smakiem.
Wszystkie powyższe warianty whisky możesz także kupić w naszym sklepie online alkonet.pl. Sprawdź bogatą ofertę znakomitych trunków i wybierz oryginalną whisky na prezent urodzinowy. W razie wątpliwości nasi doradcy z pewnością podpowiedzą Ci najlepsze rozwiązania. Wybierz trunek, który będziesz smakować i degustować w gronie najbliższych i zapadnie Ci w pamięci na długo.
Dobre whisky na prezent – Wszystko co musisz wiedzieć
Szukasz upominku na wyjątkową okazję? Dobra whisky na prezent zrobi wrażenie na każdej obdarowanej osobie. Jest to alkohol niemal uniwersalny. Znajdziesz coś dla fanów zarówno nut owocowych, jak i trunków o mocniejszym charakterze. Nawet jeśli ktoś z Twoich znajomych zarzeka się, że nie przepada za wyraźnym smakiem whisky, z pewnością doceni ich silny akcent w drinkach z sokiem lub innymi napojami procentowymi. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, jak wybrać dobrą whisky do 150 zł lub do 300 zł.
Najważniejsze aspekty definiujące dobrą whisky
Wiele osób — zwłaszcza początkujących — zastanawia się, jaka whisky jest najlepsza. Jest to temat rzeka, który wywołuje niekończące się spory przy stole wśród koneserów. Ograniczymy się więc do ogółów.
Nie odkryjemy Ameryki, gdy napiszemy, że whisky jest produkowana w wielu krajach. Najbardziej uznane marki pochodzą ze Szkocji, Kanady i Japonii (Irlandia i Stany Zjednoczone specjalizują się natomiast w produkcji whiskey). Według naszej subiektywnej opinii każdy początkujący koneser powinien zacząć od tradycyjnej szkockiej single malt whisky, choć wyraźny smak japońskiego trunku również potrafi pozytywnie zaskoczyć.
Jak w przypadku wielu alkoholi duże znaczenie ma również wiek whisky. Jeśli nie został podany na opakowaniu — nie ma co się łudzić, że mamy do czynienia z kilkunastoletnim trunkiem. Najpewniej leżakował on jedynie trzy lata, ponieważ taki jest minimalny wiek whisky według szkockiej tradycji. Jeśli chcesz wybrać naprawdę dobry alkohol, polecamy postawić na trunek, który ma co najmniej dwanaście lat. Nie traktuj jednak naszej opinii zero-jedynkowo. Wiele osób preferuje smak młodej whisky z delikatną owocową nutką.
Dobra whisky na prezent — to jaka?
Jaka whisky na prezent będzie najlepsza? To oczywiście zależy od gustu osoby obdarowywanej oraz… budżetu, który chcesz przeznaczyć na upominek.
Dobra whisky do 150 zł
Dobrą whisky na prezent kupisz nawet do 150 złotych. Jest to świetna opcja, gdy planujesz sprawić radość znajomemu, lecz nie chcesz, by poczuł się skrępowany zbyt drogim upominkiem. Wbrew pozorom w tym przedziale również znajdziesz wysokiej jakości trunki, a także niepowtarzalne perełki.
Jest to opcja zarówno dla osób początkujących, jak i zaawansowanych. Ten klasyczny single malt jest produkowany już od 150 lat w destylarni w Speyside — regionie dobrze znanym miłośnikom whisky. Wyróżnia się owocowym słodkim aromatem, w którym można wyczuć nutkę gruszek w miodzie, ananasa i melona. To jednak niejedyny powód, dla którego warto wybrać właśnie tą whisky na prezent. Każdemu obdarowanemu z pewnością spodoba się… piękna butelka, która będzie świetnie prezentować się na półce. Można serwować ją samodzielnie lub z niewielkim dodatkiem wody.
13-letnia Chivas Regal Extra to coś dla miłośników blended whisky. Jest to słodki trunek o długim finiszu z nutką karmelu. Oprócz owocowo-czekoladowej nuty wyczujesz tu również ślad tytoniu fajkowego. Z pewnością jest to trunek wyjątkowy. Co w nim oryginalnego? Jako pierwsza whisky jest starzona w beczce po… tequili. Nawet jeśli osoba, którą chcesz obdarować, jest tradycjonalistą, z pewnością ten alkohol przypadnie jej do gustu. Polecamy serwować go samodzielnie lub jako dodatek do drinków.
Johnnie Walker Double Black 40%
Na naszej liście nie mogło zabraknąć słynnego Jasia Wędrowniczka. Tym razem przedstawiamy go w nietypowej odsłonie o dymnym i torfowym aromacie. Choć dla wielu osób rozcieńczanie whisky to barbarzyństwo, tym razem polecamy dodać odrobinę wody, która jeszcze bardziej podkreśli nietuzinkowy aromat trunku. Jest to wyjątkowo bezpieczny prezent — trudno znaleźć miłośnika whisky, który nie doceniałby klasycznego Johnniego Walkera.
Dobra whisky do 300 zł
W tej kwocie masz już większe pole do manewru. Whisky do 300 złotych to świetny pomysł na prezent z okazji ślubu, urodzin czy jubileuszu.
Szesnastoletnia whisky Aberlour to idealny prezent dla wszystkich osób, które uwielbiają niecodzienne połączenia. Destylaty pochodzą z beczek po bourbonie oraz sherry, a zmieszane zostały tuż przed butelkowaniem. Długi rozgrzewający finisz z nutką miodu i goździków będzie zaskoczeniem dla niejednego konesera. W naszym sklepie zamówisz tę whisky w wyjątkowo eleganckiej butelce, co jest niewątpliwym atutem dla każdego kolekcjonera. Całość jest zapakowana w gustowne pudełko z logo marki, więc nie będziesz musiał(a) nawet kupować torebki prezentowej.
Jest to świetne rozwiązanie dla miłośników klasycznej single malt whisky. Wyróżnia się średnio długim finiszem z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, igieł młodej sosny i wanilii. Świeży zapach jest doceniany zarówno wśród koneserów, jak i osób, które piją whisky sporadycznie. Woda czerpana ze źródła Foggie Moss nadaje trunkowi delikatny aromat torfu. Nie bez powodu alkohol ten uzyskał w 2005 roku złoty medal na The Scotch Whisky Masters (The Spirits Business) w kategorii Speyside Single Malts up to 12YO.
Tym razem przedstawiamy trunek dla prawdziwych koneserów. Jest wyjątkowa single malt starzona przez co najmniej dwanaście lat w trzech beczkach — po sherry, bourbonie i marsali. Dymny aromat z długim owocowym finiszem oraz delikatna nuta cynamonu i goździków zadowolą każdego miłośnika mocnych trunków. Mimo że trunek ten przekroczył magiczną granicę czterdziestu procent, jest wciąż dość delikatny.
Podsumowanie
Jeśli nie masz pomysłu na udany prezent, whisky sprawdzi się idealnie. Dlaczego? Nasz sklep z alkoholami online oferuje te uniwersalne trunki w różnych przedziałach cenowych, więc z łatwością dopasujesz koszt napoju procentowego do okazji. Na prezent dla znajomego z okazji rocznicy w pracy świetnie sprawdzi się dobra whisky do 150 zł. Jeśli jednak szukasz lepszego trunku na wyjątkową uroczystość (na przykład wesele przyjaciela czy jubileusz rodziców), znajdziesz u nas wysokogatunkowe alkohole już do 300 zł.
Jaka whisky na prezent będzie odpowiednia? Wszystko zależy oczywiście od gustu osoby obdarowywanej. Są koneserzy, którzy uwielbiają blended whisky i są tacy, którzy preferują single malt whisky. Wśród miłośników alkoholi wysokoprocentowych są nawet osoby, które — na przekór trendom — uwielbiają młode trzyletnie whisky (w takim przypadku będziesz mieć ułatwione zadanie, ponieważ takie trunki są zazwyczaj tańsze). Jak sprawdzić, który alkohol sprawdzi się najlepiej? Po prostu spytaj bliskiej osoby, jaki typ lubi najbardziej. Wiadomo, że nic tak nie integruje jak rozmowa o ulubionych trunkach. Jeśli wciąż nie masz pewności, jaki alkohol będzie najlepszy, polecamy zamówić wysokiej jakości szkocką whisky. Dobrze sprawdzą się tu klasyki, takie jak Johnny Walker czy Ballantine‘s, choć możesz także postawić na mniej znane firmy. Chociaż alkohole wysokogatunkowe znajdziesz nawet w supermarketach, polecamy zamawiać whisky online. Będziesz mieć o wiele większy wybór napojów alkoholowych wysokiej jakości. Jeśli masz szczęście, możesz upolować także limitowane trunki.
Ballantine’s
JEDYNY TAKI BALLANTINE’S
Jeśli szkocka whisky typu blended to tylko Ballantine’s. Nieprzerwanie od 1827 roku podbija serca i podniebienia prawdziwych koneserów. Składa się z ponad 40 rodzajów szkockich whisky słodowych i zbożowych z 4 regionów tego malowniczego zakątka. W naszym sklepie znajdziesz różne warianty tego alkoholu, którego jeśli jeszcze nie znasz – na pewno pokochasz.