ADD ANYTHING HERE OR JUST REMOVE IT…

Bourbon a whisky – Czym się różnią?

Miłośnicy mocnych trunków od razu wyczują różnicę między whisky typu bourbon a whisky szkocką. Oba te gatunki mają swoich fanów na całym świecie. Czym się różnią? Przede wszystkim ich receptura jest zupełnie inna, a do ich wytwarzania wykorzystuje się inne składniki. Jeśli chcesz zamówić whisky online, zapewne zastanawiasz się, jaki gatunek warto wybrać. Wszystko zależy oczywiście od Twoich upodobań i okazji. Przeczytaj nasz artykuł i przekonaj się, czym się różni burbon od whisky.

Whisky szkocka

Jeśli jesteś fanem mocniejszych alkoholi, zapewne znasz już smak klasycznej szkockiej whisky. W Polsce (i w całej Europie) jest bardzo często wybierana przez koneserów. Jest również łatwo dostępna. Trudno wyobrazić sobie szanujący się sklep z alkoholami online, który nie miałby w swojej ofercie klasycznej blended whisky scotch.

Szkocka whisky – jak sama nazwa wskazuje – jest wytwarzana w Szkocji według starej receptury niezmiennej od 1909 roku (trunek produkowany poza tym regionem nie może nosić nazwy szkockiej whisky). Składnikami single malt jest źródlana woda (koniecznie czerpana w Szkocji) oraz słód jęczmienny. Single grain może zawierać dodatek innych zbóż. Przed rozpoczęciem produkcji jęczmień jest wędzony dymem torfowym.

Trunek leżakuje przynajmniej przez trzy lata w beczce, w której wcześniej był przechowywany inny trunek (sherry, bourbon lub porto). Whisky szkocka jest destylowana dwa razy.

Whisky/whiskey bourbon

Bourbon (burbon) to whisky amerykańska, która jest produkowana w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky. Jego głównym składnikiem jest kukurydza (w Stanach Zjednoczonych uprawa tego zboża jest o wiele łatwiejsza niż uprawa pszenicy). Poza tym w mniejszych ilościach wykorzystuje się też pszenicę, jęczmień i żyto. Przed umieszczeniem w beczkach napój jest filtrowany przez węgiel drzewny. Trunek leżakuje przez minimum dwa lata w nowych dębowych beczkach wypalanych od środka, w których nie był przechowywany wcześniej żaden inny alkohol. Bourbon jest destylowany tylko raz.

Whisky vs bourbon – co warto wybrać?

Wśród Europejczyków największą popularnością cieszy się szkocka whisky, a wśród Amerykanów – oczywiście amerykańska. Fanów jednego i drugiego gatunku spotkasz jednak na całym świecie. Który trunek warto wybrać? Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z mocnymi alkoholami, zdecydowanie polecamy klasykę – whisky szkocką. Większość koneserów docenia jej wyrazisty smak. Jeśli jednak okaże się zbyt mocna, możesz spokojnie dodać do niej wodę lub sok pomarańczowy.

Kiedy już poznasz smak klasycznej szkockiej whisky, możesz zacząć eksperymentować. Wielu koneserów docenia właśnie dębowy aromat amerykańskiej whisky (lub whiskey – w przeciwieństwie do gatunków z wysp brytyjskich pisownia jest tu dowolna). Twój wybór nie ogranicza się jednak wyłącznie do trunków szkockich i amerykańskich. Dzięki temu popularnemu trunkowi możesz wybrać się w kulinarną podróż po całym świecie.

Kolejnym bardzo popularnym gatunkiem jest irlandzka whiskey. Jest trzykrotnie destylowana i zdecydowanie delikatniejsza w smaku. Z tego powodu często wybierają ją osoby, dla których szkocka whisky jest zbyt mocna.

Nieco bardziej egzotycznym wyborem jest whisky japońska, która przypomina trochę w smaku amerykańską whisky, choć jest od niej delikatniejsza i nieco słodsza. Ten gatunek ma również wielu wiernych fanów na całym świecie. Niestety w Polsce jest wciąż o wiele mniej popularna niż whisky szkocka lub bourbon, więc kupisz ją wyłącznie w dobrych sklepach z alkoholami.

Bourbon a whisky – podsumowanie

Czym się różni burbon od whisky szkockiej? Oba gatunki są wytwarzane w różnych częściach świata z różnych składników. Twórcy trzymają się zupełnie innych receptur opartych na wieloletnej tradycji. Ich smak również bardzo się różni. Łączy je jednak jedno – są to wyjątkowo eleganckie trunki, które nadają się do uświetnienia ważnych okazji. Z pewnością będą też trafionym prezentem zarówno dla mężczyzny, jak i kobiety.

Poniżej przedstawiliśmy różnice między tymi dwoma typami whisky:

szkocka whisky bourbon
  • wytwarzana w Szkocji
  • single malt powstaje ze źródlanej szkockiej wody i słodu jęczmiennego
  • dojrzewa przez trzy lata w beczkach po bourbonie, sherry lub porto
  • jest destylowana dwa razy
  • wytwarzany w hrabstwie Bourbon (USA)
  • powstaje z kukurydzy (minimum 51%) i innych zbóż
  • dojrzewa przez dwa lata w świeżych dębowych beczkach
  • jest destylowany jeden raz

Jaki gatunek warto wybrać? Zależy to oczywiście od Twoich preferencji, jednak początkującym zdecydowanie polecamy szkocką whisky. Oczywiście zaawansowani koneserzy również docenią mocny dębowy smak bourbona. Nie musisz się jednak ograniczać wyłącznie do trunków ze Szkocji i Stanów Zjednoczonych. Zdecydowanie warto wypróbować także whiskey irlandzką i whisky japońską. W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroki wybór napojów wysokoprocentowych z całego świata – również tych rzadko spotykanych. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą whisky i innych trunków.

Martell prezentuje kolekcję Single Cru

Marka Martell wprowadziła na rynek fascynującą kolekcję Single Cru, która stanowi prawdziwą perełkę w świecie alkoholi wysokoprocentowych. To unikalne podejście, w którym każdy trunek pochodzi z...

Czytaj dalej

Twój koszyk
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Czy masz ukończone 18 lat?

Ta strona przeznaczona jest jedynie dla osób pełnoletnich.

Wstęp wzbroniony.

Jesteś za młody.

TAK NIE