WHISKEY

Z roku na rok przybywa w Polsce koneserów whiskey. Ten wyjątkowo popularny trunek powstaje w różnych zakątkach świata, a stosowane metody produkcji niekiedy bardzo się od siebie różnią. W Alkonet możesz kupić zarówno niezwykle popularne whiskey, jak Jack Daniels, jak i rozkoszować się nawiązującym do smaku bourbonu Kilbegganem. W zależności od Twoich preferencji, u nas na pewno znajdziesz whiskey, którego właśnie potrzebujesz.

CONNEMARA 40% 700ML

136,00 
Dodaj do koszyka

DUBLINER IRISH 42% 700ML

117,00 
Dodaj do koszyka

JACK DANIEL’S GENTLEMAN 40% 700ML

121,00 
Dodaj do koszyka

JACK DANIEL’S GOLD NO 27 40% 700ML

428,00 
Dodaj do koszyka

JACK DANIEL’S SINGLE BARREL 45% 700ML

219,00 
Dodaj do koszyka

JACK DANIEL’S TENNESSEE RYE 45% 700ML

126,00 
Dodaj do koszyka

Jack Daniels Old. No. 7 40% 0,7L

79,00 
Dodaj do koszyka

KILBEGGAN 8YO 43% 700ML

160,00 

MOTORHEAD IRON FIST AMERICAN WHISKEY 40% 700 ML

164,00 
Dodaj do koszyka

WOODFORD RESERVE RYE 45,2 % 700ML

171,00 
Dodaj do koszyka

Najpopularniejsze rodzaje whiskey

Podstawowy podział whiskey obejmuje wersją słodową czyli kulkową single malt. Jest ona produkowana w jednej destylarni i powstaje ze słodu jęczmiennego, wody oraz drożdży. Z kolei whiskey słodowa mieszana (vatted lub pure malt) to połączenie single malt z różnych destylarni. Jest także whiskey zbożowa (grain) – raczej rzadko spotykana i najpopularniejsza whisky mieszana (blended) stanowiąca mieszankę przynajmniej kilku różnych typów single malt i grain.

Bursztynowy trunek można także podzielić ze względu na kraj pochodzenia. Mamy zatem whiskey szkocką, irlandzką (Kilbeggan lub Connemara), amerykańską (Jack Daniels Old No. 7), kanadyjską, a nawet japońską.

Co o whiskey mówi jej kolor?

Generalnie przyjmuje się, że im whiskey jest starsza, tym ciemniejsza. bardziej intensywny kolor mają także trunki tak zwane długo finiszowane w beczkach po niektórych winach. Warto przy tym pamiętać, że większość komercyjnych producentów barwi swoje produkty karmelem, aby uzyskać jednolitą barwę, która jednak ze smakiem niewiele ma wspólnego.

Jak dobrze pić whiskey?

A czy można pić źle? Oczywiście, że tak! Wielbiciele i koneserzy tego kultowego alkoholu, spierają się w tej kwestii od lat. Co do jednego, są natomiast zgodni. Dobrej jakości whiskey to trunek, którego trzeba się po prostu “nauczyć”.

Whisky zazwyczaj pije się w temperaturze pokojowej i bez żadnych dodatków, poza opcjonalnymi, kilkoma kroplami wody. Wiele osób, które próbują tego trunku po raz pierwszy, postrzega ją nieco gorzej niż podczas kolejnych degustacji. Aby móc czerpać pełną przyjemność z picia whisky, pierwszym łykiem warto przepłukać całe usta w taki sposób, aby alkohol obmył wszystkie kubki smakowe. Zmysł smaku to jednak nie wszystko. Magia oryginalnej whiskey to także jej gęsta, nieco oleista konsystencja oraz fantastyczny zapach – niekiedy przyjemnie delikatny, miodowy lub wiśniowy, a czasem bardzo wyrazisty i mocno pieprzny. 

Whisky czy whiskey?

Obie formy są jak najbardziej poprawne. Odmienna nazwa służy jedynie do zaznaczenia kilku różnic.

Whiskey to alkohol wytwarzany w Stanach Zjednoczonych i Irlandii. Amerykańska wersja jest produkowana z kukurydzy, natomiast odmiana irlandzka powstaje przede wszystkim ze słodu jęczmiennego. Irlandczycy, w przeciwieństwie do Szkotów, nie wędzą jęczmienia. Whiskey, podobnie jak szkocka, dojrzewa natomiast w dębowych beczkach przez co najmniej trzy lata. Podstawowa różnica między tymi dwoma, bardzo popularnymi, gatunkami alkoholu, polega też na procesie destylacji. W przeciwieństwie do wersji szkockiej, irlandzka whiskey, taka jak Dubliner, jest destylowana aż trzykrotnie.