WINO

Wino pobudzało zmysły jeszcze wieki przed naszą erą. Wzmianki o tym trunku można znaleźć już w najstarszych pismach ze starożytnego Babilonu. Wino pili także Egipcjanie w czasach faraonów, a biblijny Noe wytwarzał je w swojej winnicy. Podobno uwielbiał je sam Juliusz Cezar. Winem można się delektować podczas romantycznej randki lub sączyć do obiadu. Wino czerwone, białe, różowe. Słodkie i wytrawne. Francuskie a może gruzińskie? Wystarczy złożyć zamówienie w naszym sklepie z alkoholami online, aby znaleźć trunek idealne dopasowany do swoich preferencji.

Albali Crianza 13% 0,75L (czerwone, wytrawne)

22,00 

Aperitivo Villa Cardea 11% 0,7L

38,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI Celebro Cabernet-Sauvignon 750 ml

25,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI Celebro Chardonnay 750 ml

25,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI Celebro Merlot 750 ml

25,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI Celebro Muscat 750 ml

25,50 
Dodaj do koszyka

ASCONI Exceptional Chardonnay 750 ml

28,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI June Cabernet Suvignon Merlot Feteasca Neagra 750 ml

27,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI June Chardonnay 750 ml

27,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI June Pinot Grigio 750 ml

27,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI Mołdawska Kraina Cabernet Sauvignon 750 ml

21,00 
Dodaj do koszyka

ASCONI Mołdawska Kraina Chardonnay 750 ml

21,00 
Dodaj do koszyka

Jakie wina nadają się do poszczególnych potraw?

Wina stołowe czyli wytrawne i półwytrawne dzielą się na takie, które są podawane przed posiłkiem oraz serwowane po jedzeniu czyli zazwyczaj wina białe wytrawne, francuskie lub mołdawskie. Do drobiu oraz ryb najczęściej polecane jest białe wino półwytrawne. Dziczyzna i wołowina najlepiej smakują w towarzystwie wina czerwonego, które tak samo dobrze sprawdzi się jako dodatek do sera.

Do owoców oraz wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek genialnie pasują wina słodkie i półsłodkie, nazywane też niekiedy deserowymi.

Wina musujące – co warto o nich wiedzieć?

Prosecco oraz klasyczny szampan to tylko dwa z wielu rodzajów wina musującego, które od lat doskonale sprawdzą się przy świątecznych stołach albo podczas zabawy sylwestrowej.

Prosecco jest bez wątpienia ulubieńcem kobiet i zazwyczaj kojarzy się z beztroskim odpoczynkiem i wakacjami. W przeciwieństwie do win wytwarzanych tradycyjną metodą, Prosecco powstaje szybciej i jest znacznie tańsze w produkcji. To tak zwana metoda Charmata. Druga fermentacja zachodzi w tym przypadku nie w butelce, a w szczelnych stalowych kadziach. Dopiero, kiedy wino jest gotowe tłoczy się z kadzi do butelek.

Każdy, kto ma ochotę na szampańską zabawę może też sięgnąć po hiszpańskie wino musujące – cava. Jest smaczne, orzeźwiające, a w dodatku ma jedną bardzo fajną zaletę – jest stosunkowo tanie.

Szampan to klasyk wśród win musujących. Wybierając trunek, warto zwrócić uwagę na czas dojrzewania wina w butelce na osadzie i datę degorgement, czyli usunięcia tego osadu. Przyjmuje się, że im jest dłuższy czas dojrzewania, tym wyższa będzie cena alkoholu.

Wino białe czy wino czerwone?

Na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wśród koneserów wina i profesjonalnych sommelierów znajdą się zwolennicy zarówno jednego, jak i drugiego rodzaju trunku. Ogromna liczba odmian winorośli sprawia, pociąga za sobą istnienie niezliczonej ilości rodzajów wina.

Najważniejsza różnica pomiędzy białym i czerwonym winem to z pewnością kolor, będący  wynikiem sposobu produkcji tego alkoholu. Białe wino powstaje z owoców pozbawionych skórek i nasion. Z kolei wino czerwone, jak łatwo się domyślić, powstaje również na bazie tych części winorośli. Nie ulega wątpliwości, że na barwę wina wpływa również odmiana winogron.

Jak wybrać naprawdę dobre wino? Białe, czerwone, a może różowe? Musujące czy klasyczne? Co zrobić w sytuacji, kiedy potrzebny jest alkohol na rodzinny obiad lub romantyczną kolację?

Spróbuj wszystkich dostępnych w naszych sklepie internetowym opcji alkoholi – sprzedajemy jedynie sprawdzone i cieszące się uznaniem trunki!