Wybór odpowiedniego alkoholu do posiłku potrafi czasem sprawić trudności. To, jakie wino do obiadu wybierzesz, będzie miało duży wpływ na smak samego dania. Doświadczeni kelnerzy potrafią doradzić, jaki trunek wybrać, by idealnie harmonizował z zamówionym jedzeniem. Jak jednak dobrać najlepsze wino w domu, jeśli nie masz tak dużego doświadczenia? W naszym artykule przedstawimy Ci kilka porad.
Dlaczego wybór wina do obiadu jest tak ważny?
Do niedawna wiedza, jakie wino do czego podawać, była niemal wyznacznikiem bycia dobrym gospodarzem. Dziś zasady serwowania trunków są o wiele mniej restrykcyjne. Obecnie najważniejsze jest to, żeby wino smakowało, a nie żeby spełnić określone zasady savoir-vivre'u. Warto jednak znać kilka podstawowych zasad podawania napojów alkoholowych. Dlaczego? Dobrze dobrane wino podkreśli aromat dania. Jeśli jednak źle dobierzesz wino, może zdominować smak potrawy, a nawet zupełnie z nim nie harmonizować. Przeczytaj więc, jakie wina do jakich potraw sprawdzą się najlepiej.
Rodzaje wina
W różnych kręgach stosuje się różne podziały wina. Najbardziej podstawowe (i najbardziej oczywiste) jest oczywiście rozróżnienie, jeśli chodzi o barwę. W Polsce najpopularniejsze są wina czerwone, choć wina białe również mają wielu amatorów. Zalety obu rodzajów trunków łączą wina różowe.
Poza tym wyróżniamy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Niemal każdy koneser ma swój ulubiony typ, chociaż nie oznacza to wcale, że miłośnik wina półsłodkiego nie może posmakować w winie wytrawnym. Wszystko zależy od rodzaju podania i potrawy, z którą skomponujemy trunek
W czasie ważniejszych uroczystości dużą popularnością cieszą się wina musujące, które często nazywane są szampanami. Choć oczywiście możemy je tak nazywać przy rodzinnym stole, warto wiedzieć, że nazwa szampan jest zarezerwowana wyłącznie dla win musujących z francuskiego regionu Szampania.
Na smak i aromat wina ma także wpływ kraj produkcji. W sklepach najczęściej można spotkać:
- wina australijskie,
- wina francuskie,
- wina gruzińskie,
- wina hiszpańskie,
- wina izraelskie,
- wina mołdawskie,
- wina niemieckie,
- wina z Nowej Zelandii,
- polskie wina,
- wina portugalskie,
- wina amerykańskie,
- wina włoskie.
Serwowanie wina do obiadu – podstawowe zasady
Zanim odpowiemy na pytanie, jakie wino do mięsa, a jakie do dań rybnych sprawdzi się najlepiej, porozmawiajmy najpierw o podstawowych zasadach. Przede wszystkim do dań obiadowych podaje się wino wytrawne lub półwytrawne, a do deserów – wina słodkie lub półsłodkie.
Należy także zwrócić uwagę na sposób przygotowania potrawy. Do cięższych dań warto więc podać nieco cięższy trunek. Jeśli do przygotowania obiadu użyłeś/aś wina, do obiadu podaj ten sam gatunek. Dzięki temu będą ze sobą dobrze harmonizować. Polecamy także patrzeć na region, z którego pochodzi dane wino. Do spaghetti bolognese najlepszym wyborem będzie więc wino włoskie, a do ratatouille – francuskie.
Jeśli w czasie jednego posiłku chcesz podać dwa rodzaje wina, serwuj czerwone przed białym i wytrawne przed słodkim.
Jakie wina do jakich potraw?
Zasada podawania trunków do obiadu jest – wbrew pozorom – bardzo prosta. Do białych mięs podaje się białe wino, a do czerwonych – czerwone. Dobrze jednak wiemy, że te dania nie są częstymi gośćmi w kuchni. Jakie więc zasady stosować do pozostałych potraw? Do najpopularniejszych na polskich stołach dań z kurczaka najczęściej podaje się białe wina wytrawne o delikatnym aromacie. Wyjątkiem są potrawy bardzo mocno przyprawione lub z ciężkim sosem – wtedy możesz postawić na wino czerwone.
Do ryb i owoców morza pasują wina białe i różowe. Ważne jednak, by miały nieco większą kwaśność. W przypadku dań z makaronem należy patrzeć na rodzaj sosu. Jeśli jest ciężki – najlepiej podać nieco cięższe wino.
Jak podawać wina do obiadu?
Wino do obiadu podajemy oczywiście w odpowiednich kieliszkach. Ważne jest, by miały odpowiednią temperaturę. Możesz więc włożyć butelkę do lodówki na dobę przed podaniem (ale nie więcej!). Godzinę przed obiadem warto odkorkować wino, by nabrało idealnego aromatu.
Ważne jest także odpowiednie przechowywanie trunku. Jeśli kupujesz kilka butelek wina na zapas, pamiętaj, by przechowywać je poziomo – tak by korek by zawsze zamoczony. Jeżeli jednak masz zamiar rozlać napój do kieliszków na kilka dni po przyniesieniu ze sklepu, oczywiście nie będzie to miało tak dużego znaczenia.
Podsumowanie
Jakie wino do obiadu sprawdzi się najlepiej? Polecamy serwować białe wino do jagnięciny, kurczaka, ryb oraz owoców morza. Czerwone wino sprawdzi się lepiej w przypadku wołowiny i dobrze przyprawionego kurczaka. Ważne jest, by trunek nie przyćmiewał potraw, lecz dobrze się z nim komponował. Do dań obiadowych najlepiej pasuje wino wytrawne, a do deserów – słodkie. W przypadku potraw kuchni regionalnej polecamy serwować wina z tego samego regionu. Znalezienie tak dużego wyboru trunków nie jest możliwe na stoisku alkoholowym w supermarkecie. Najlepiej więc kupować wino online. Będziesz mieć wtedy pewność, że znajdziesz taki trunek, jaki lubisz. Nasz sklep z alkoholami online ma w ofercie szeroki wybór napojów z całego świata. Mamy także wysokiej jakości wina bezalkoholowe.